Danubius Universitas, Vol 1, No 1 (2019)

Trei Cartofi, Doi Cartofi, Un Cartof...

Catalin Angelo Ioan

Abstract


Lui Ghiță, ideea cultivării celui mai mare cartof din lume îi venise într-o zi, așa, pe la prânz...

Cârciuma, amplasată, ca în orice localitate respectabilă, în centrul comunei, era locul obligatoriu de întâlnire a tuturor bărbaților responsabili de destinele urbei, dar nu în ultimul rând, ale țării. Pe la mijlocul zilei, la o oră niciodată aceeași, aceștia se adunau de prin toate colțurile comunei, formând o procesiune tăcută, dar plină de credința în Bachus. Fiecare sătean avea locul său, dobândit prin moștenire de la taică-său, care la rândul său îl moștenise. Așezarea aceasta se constituise, de mult timp, într-un adevărat patrimoniu local. Prin anii `70, atunci când fosta cârciumă se dărâmase în urma inundațiilor, prima „instituție” reclădită în comuna calamitată fusese aceasta, botezată modern: restaurant, după 1990 devenit „Cafe bar”. La amenajarea interioară participaseră toți bărbații comunei, amplasând mesele și scaunele aidoma ca în vechea cârciumă, demonstrând perenitatea adevăratelor obiceiuri și valori locale.


References



Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.